Golfens Historia

Det sägs att de gamla romarna var allra först med att spela ett golfliknande spel. Sedan skapade holländarna under 1100-talet ett spel med boll och klubba som spelades på isar. De kallade detta ”coff” och det finns arkiv där spelet finns omnämnt i Holland från år 1360. Under 1500 – 1600-talet blev sporten mäkta populär för att sedan nästan dö ut.

Rötterna till dagens golf går emellertid enligt historien tillbaka till de brittiska öarna och 1400-talets mitt. När fåraherdarna på Skottland fick tid över roade de sig med att slå till stenar med herdestavarna och sikta på olika mål. Snart omvandlades tidsfördrivet till en populär tävling på den skotska bygden om vem som kunde träffa kaninhål på långa avstånd. Skottarna kallade detta ”goff” och började snart importera läderbollar från Holland för att utöva sitt spel.

PeggarDen skotske kungen James II var mindre imponerad. Han beskrev i ett brev daterat år 1457 om problemen ”goff” gav då man försökte rekrytera folk till armén. Brevet är den första skriftliga dokumentationen över sporten. År 1471 förbjöd efterföljande James III helt sporten. Men det stoppade på intet sätt sportens framfart i Skottland.

På 1740-talet skapades det första golfsällskapet ”The Company of Gentlemen Golfers” och 1744 startade den allra första golfklubben ”The Honourable Company of Edinburgh Golfers”, en klubb som finns kvar än i dag. Golfen började bli en institution i Skottland.

Golfen kom till Sverige i början av 1900-talet. Den första klubben som bildades i Sverige var Göteborgs Golfklubb. Två år senare startade Stockholms Golfklubb. När Svenska golfförbundet startade år 1904 fanns ett hundra aktiva spelare i Sverige. Nu, drygt hundra år senare, finns 376 olika golfklubbar med över 400 000 aktiva spelare (2008). Golfen är här för att stanna.