Golftermer

Golf är ett mecka för den som är förtjust i terminologi. Genom att kunna dessa grundläggande golftermer kan du hänga med i golfsnacket. Här kommer några av dem.

Utslagsplatsen kallas för tee. Det välklippta området runt hålet på banan kallas green. Fariway området som ligger mellan tee och green. Om man bara vill öva långa slag går man till en driving range.

GolftermerHålets par anger hur många slag som ska behövas för att få i bollen i hålet. Vilket par banan har bestäms av hålets längd och svårighetsgrad. På en normalsvår bana är ett par 3-hål ca 100 till 224 meter långt. Ett par 5-hål är däremot över 435 meter långt.

Lyckas man slå in bollen i hålet på ett enda slag blir det hole-in-one. Gör man en birdie slår man ett slag mindre än vad hålets par anger, och om man gör en eagle går man två slag under hålets par. En bogey är ett slag mer än vad hålets par är.

En putter är en klubba som används när man når greenen och för att putta bollen i hålet. En wedge är en klubba med högt ”loft” och passar i bunkrar och i högt gräs för att få bollen i en luftig kurva. En driver är en klubba som man slår långt med. En järnklubba kan ha olika nummer på sig och dem används för precisionsslag ute på själva banan.

Handicap anger hur duktig man är på banan. Det betyder att den personen med högre handicap har extraslag gentemot den med lägre handicap. Slår t ex en spelare med handicap 24 5 st fler slag på en banan när han/hon spelar mot en spelare med handicap 15 vinner spelaren med handicap 24.

Lista över golftermer på Wikipedia